sunnuntai 28. elokuuta 2016

Endometrioosi on kamala sairaus

Endometrioosi on kohdun limakalvon (endometriumin) sirottumatauti, jossa limakalvoa kasvaa siellä missä sitä ei kuuluisi. Kohdussahan limakalvo elää kuukautiskierron mukaan eli kasvaa kierron loppua kohti ja poistuu kuukautisvuotona, jos munasolu ei hedelmöity ja kiinnity kohdun seinämään. Endometrium kohdussa on siis kaikilla naisilla ja näin kuuluukin. Endometrioosissa kuitenkin endometriumia kasvaa esimerkiksi munasarjoissa, vatsakalvoilla, virtsarakossa tai -tiehyissä ja suolistossa, oikeastaan missä vain lantion alueella.

Endometrium reagoi kuukautiskierron mukaisesti myös sille kuulumattomissa paikoissa. Tämä tarkoittaa sitä, että se aiheuttaa myös kipuja mitä kummallisimmissa paikoissa ja aiheuttaa erikoisia oireita. Minulla endometrioosipesäke todettiin muun muassa paksusuolessa, joka aiheutti veristä vuotoja ja veriulosteita peräsuolesta. Lisäksi endometrioosipesäke vasemmassa munasarjassani tuhosi koko munasarjan niin, että se ei enää toiminut niinkuin piti, eli munasoluja ei kehittynyt. Lisäksi endometrioosi voi olla oireilematta. Monet naiset sairastavat endometrioosia tietämättään, koska se ei välttämättä aiheuta ongelmia. Joillekin diagnoosi tehdään vasta lapsien hankinnan yhteydessä, kun lapsia ei ala kuulua. Monet endometrioosittaret saavat lapsia sairaudesta huolimatta, eivätkä kaikki edes tiedä sairastavansa endometrioosia.



Minulla endometrioosia löytyi myös virtsarakosta, virtsatiehyistä ja kohdun ulkopinnalta useasta kohtaa. Kuukautisten aikaan suurin kipu oli aina vasemmalla puolella (vasemman munasarjan endometrioosi) ja selässä (paksusuolen + kohdun takaseinämän entometrioosi). Virtsarakon endometrioosi ei ehtinyt onneksi aiheuttaa minulla oireita.

Minut on operoitu kaksi kertaa. Noin kymmenen vuotta sitten tehtiin tähystysleikkaus, jossa tähystimien avulla kohtua ja lantion aluetta tutkittiin ja pesäkkeitä poistettiin leikkaamalla ja polttamalla. Alavatsaan tehtiin neljä pientä viiltoa, josta tähystimet vietiin lantion alueelle. Tähystys tehdään nukutuksessa. Leikkausviillot ovat niin pienet, että niihin laitetaan sulavat tikit. Toipuminen on toki yksilöllistä, mutta minulla sairasloma kesti tuolloin kaksi viikkoa. Toinen leikkaus oli isompi, sillä koko vatsa aukaistiin aina navasta häpyluun alkuun asti. Näin isosta leikkauksesta toipuminen kestää hieman kauemmin. Sairaslomani kesti hieman yli neljä viikkoa, toki tämän jälkeen raskasta liikuntaa ja painavien nostelua piti välttää toinen kuukausi. Myös se mitä avoleikkauksessa tehdään vaikuttaa toipumiseen. Minulta poistettiin vasen munasarja ja munatorvi, noin 20 senttiä paksusuolta sekä useita endometrioosipesäkkeitä, yksi muun muassa virtsarakon pinnalta. Toimenpiteessä virtsarakkoon tuli reikä kun endometrioosia poistettiin, jonka vuoksi jouduin pitämään lähes kolme viikkoa virtsakatetria leikkauksen jälkeen. Suolen poistoissa riskinä on myös väliaikainen avannehoito, tältä onneksi vältyin.

Endometrioosi voidaan varmasti diagnosoida ainoastaan tähystyksen avulla. Toki diagnoosista voidaan olla varmoja oireiden perusteella, mutta virallinen diagnoosi varmistetaan aina vähintään tähystyksellä.




Minulla endometrioosi oireili aluksi lähinnä kuukautisten aikaan. Olin äärimmäisen kipeä, tavalliset särkylääkkeet eivät auttaneet. Kärsin myös kipujen vuoksi pahoinvoinnista, ei pystynyt syömään 2-3 päivään oikeastaan mitään. Pahimmillaan olin niin huonossa kunnossa, että jouduin sairaalaan tiputukseen ja kipupiikille. Kun sairaus paheni kipuja oli oikeastaan kokoajan. Jonkinlaista selän ja alavatsan jomotusta esiintyi päivittäin ja kuukautiset kestivät kovine kipuineen jopa viisi päivää. Kuukautisten aikaan jouduin usein olemaan pois koulusta tai töistä. Kun sairaus diagnosoitiin ja sain e-pillerilääkityksen, jonka avulla jouduin kärsimään kivuista "vain" kahden tai kolmen kuukauden välein.

Endometrioosiyhdistyksen sivuilla on hyvä listaus mahdollisista oireista:


  • Runsaat ja/tai kivuliaat kuukautiset (dysmenorrhea)
  • Kipu ja/tai tiputteluvuoto ennen kuukautisia, välivuodot
  • Krooninen kipu alavatsan, sukupuolielinten ja/tai lantion alueella
  • Yhdyntäkipu (dyspareunia) tai kipu välittömästi yhdynnän jälkeen
  • Tihentynyt virtsaamistarve ja/tai kipua virtsatessa (dysuria)
  • Suolen toiminnan häiriöitä ja/tai kipua ulostaessa
  • Hartiapisto
  • Tärinäkipu, yleensä alavatsan alueella
  • Vatsan toistuva turvotus
  • Selkäkipu, iskiaskipu
  • Krooninen väsymys
  • Pahoinvointi
  • Hiivatulehdukset
  • Alentunut hedelmällisyys, lapsettomuus  

  •   http://www.endometrioosiyhdistys.fi/fi/tietoaendometrioosista



    Itse lisäisin listaan vielä veriulosteet, päänsärky, lihaskrampit, ruokahaluttomuus ja jopa masennus. 
    Endometrioosi yhdistyksen sivuilta sairaudesta saa paljon hyvää ja asianmukaista tietoa. En suosittele lukemaan keskustelupalstojen juttuja, muistakaa lähdekritiikki. 






    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti