perjantai 16. syyskuuta 2016

Pillereitä ja pistelyä - lääkkeistä


Lääkkeistä. Niitä on kulunut viimeisen neljän vuoden aikana paljon ja erilaisia. Ivf-hoitojen lääkitys on oma maailmansa, raskauden ajan tukilääkitys taas omansa. Lisäksi endometrioosin vuoksi on joutunut syömään, jos jonkinmoista hormonia ja kipulääkettä.


Ivf-hoitoja on toteutettu minulle kolme, joten useita munasolujen kypsyttely lääkkeitä on käytetty. Hoito toteutetaan joko lyhyen tai pitkän kaavan mukaan, kaavan pituudella ei pitäisi olla merkitystä hoitotulosten suhteen. Pitkän kaavan avulla munasolujen keräyshetki voidaan määrittää lyhyttä kaavaa tarkemmin.


Minulla käytettiin pitkässä hoidossa Synarelaa (GnRH-agonisti), jolla hillittiin omaa hormonitoimintaa. Lääke suihkutettiin nenään, eikä sopinut minulle lainkaan. Se aiheutti minulle väsymystä, päänsärkyjä ja limakalvojen kuivumista, nenäverenvuotoja ja kuumia aaltoja eli vaihdevuodet. Sumuttelu aloitettiin muutama viikko ennen pistoshoitoja, viikko ennen kuukautisten alkua. Kahden viikon kohdalla sumuttelun lisäksi alkoi pistokset (gonadotropiini, FSH tai hMG-hormoni).


Gonadodropiinin avulla stimuloidaan munatakkuloiden kasvua. Lääke annetaan pistoksina. Pistokset aloitettiin kierron alussa ja lääkettä pistettiin lääkärin suunnittelemien yksiköiden mukaisesti. Esim. 400 - 200 IU / vrk, 9-12 päivän ajan. Lääke pistetään ihon sisään insuliinin tapaisesti. Pistokset pistetään itse. Joudun muutenkin töissä paljon pistelemään toisia, joten tämä ei ollut vaikeaa.


Kun munarakkulat ovat osoittaneet kasvaneensa tarpeeksi isoiksi (läpimittä 17ml), on niiden sisältö valmis kerättäväksi.
36 tuntia ennen munasolujen keräystä pistetään niin sanottu irroituspiikki (hCG eli istukkahormoni), jolla laukaistaan munasolujen irtoaminen ja lopullinen kypsyminen, joka mahdollistaa niiden keräyksen.


Lisäksi minulla käytettiin tukilääkitystä. Lugesteron aloitettiin siirtopäivänä. Keltarauhashormoni lääkityksen avulla tuetaan luteaalivaihetta. Lugesteron on emätinkapseli, joka asetettiin emättimeen kolmesti päivässä. Joillain riittää kaksi kapselia päivässä. Lisäksi minulla oli Estradot estradioli-lääkitys. Vielä endometrioosin vuoksi jouduin syömään kortisonia, Prednisolon, koska sairaus aiheuttaa tulehduksen kaltaista reaktiota kehossa. Minulla on myös veren hyytymiseen liittyvä fosfolibidi vasta-ainesyndrooma, jonka vuoksi raskauden alkuaikana olisi pitänyt käyttää verenhyytymistä estävää asetyylisalisyylia sekä Klexanea koko raskauden ajan.

Aikamoinen arsenaali siis kaikkia lääkkeitä. Mitähän ne ovat saaneet jo kehossa aikaan...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti